Agentúra Moody's zhoršila výhľad ratingov VÚB na negatívny

31.01.2013 Bratislava

Bratislava/Miláno 31. januára (TASR) - Agentúra Moody's Investors Service zhoršila výhľad všetkých ratingov Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na negatívny zo stabilného. Zároveň potvrdila rating samostatnej finančnej sily banky (BFSR) na úrovni C- (ekvivalent hodnotenia úverovej dôveryhodnosti na úrovni baa2), dlhodobý depozitný rating na úrovni A3 a krátkodobý depozitný rating na úrovni Prime-2, informovala Moody's.

Agentúra uviedla, že negatívny výhľad odráža pokles ziskovosti VÚB a vysokú úverovú koncentráciu, čo banku vystavuje potenciálnemu tlaku na kvalitu aktív v súčasnom neistom a komplikovanom ekonomickom prostredí, ktoré je na Slovensku. Dodatočným rizikom, ktoré je zohľadnené v zmene výhľadu, je výrazná finančná angažovanosť VÚB v slovenských vládnych dlhopisoch.

V 1. polroku 2012 zaznamenala VÚB 44-% medziročný pokles čistého zisku. Jeho hlavnými príčinami sú zavedenie bankového odvodu a jednorazové straty v súvislosti s predajom vládnych dlhopisov. Navyše, čistý príjem z úrokov, ktorý sa na tržbách v 1. polroku 2012 podieľal 85 %, medziročne klesol o 2 %, dôvodmi čoho sú nárast nákladov na financovanie a zvýšenie konkurencie na slovenskom trhu.

Z historického hľadiska býva ziskovosť VÚB tradične mimoriadne dobrá v porovnaní s ostatnými bankami v krajinách strednej a východnej Európy. Moody's však očakáva, že spomalenie rastu slovenskej ekonomiky, historicky nízke úrokové sadzby, zvýšenie konkurencie a zavedenie bankového odvodu budú naďalej stláčať ziskovosť VÚB aj počas roka 2013.

Moody's predpokladá, že tempo rastu slovenskej ekonomiky sa tento rok zníži na 1,9 % z odhadovaných 2,5 % v roku 2012.

Informovala o tom ratingová agentúra Moody's Investors Service.
 

Vyberte región